Thursday, October 25, 2007

Soalan Tentang No Money Down

Assalamualaikum,

Email ini dihantar oleh kenalan di dalam blog yang bernama Anis. Saya kongsikan jawapan saya dengan anda. Untuk lebih memahami boleh rujuk artikel saya iaitu "No Money Down". Sekiranya tuan-tuan dan puan-puan ada kemahiran dan pengalaman samada professional ataupun tidak di dalam bidang yang ditanya oleh sahabat kita ni, minta tolong sumbangan ikhlas idea anda sekali di dalam ruangan komen. Terima kasih.

hye dr,

i ada baca ur blog pasal "no money down"..u state that u deal dgn pemaju dan mark-up harga jualan up to 10% kan? so u akan dpt 100% loan...camne deal u dgn bank? dlm S&P, camne harga jualan? kalau buat camtu, effect tak tuk monthly payment? sbb harga jualan dh naik 10% kan...lawyer fee plak camne? please explain.. plan nak beli rumah dgn cara camtu..tp xpandai la..tolong ajar..huhu

Jawapan saya:-

Ok.. 1st skali, tak semua pemaju yang boleh kita nego dengan harga cam tuh. Rumah yang saya beli dengan nego naikkan 10% tuh adalah rumah yang telah ditolak pembeli sebab tak dapat pinjaman bank. Pemajunya terkenal iaitu *** Development. So pemaju nak jual cepat, dan dia setuju dengan cadangan saya. Kadangkala, pemaju nih ada panel bank mereka tersendiri. Contohnya *** ni rapat dengan *** Bank, so kalau dia putar-putar sikit, mungkin panel bank boleh tolong.... Pada kebiasaannya, pemaju yang tak terdesak takkan buat cam tuh sebab akan membahayakan reputasinya. Takut panel bank diorang akan blacklist. Antara lain juga, ada pemaju yang nak jual unitnya sangat2 sebab lokasi yang tak bagus atau sales yang terlampau rendah juga sanggup nego dengan cara ini asalkan boleh jual unit, so hati-hati.

2nd - Kalau beli di atas tangan, kita kena cari rumah yang di bawah market value. Saya ada beli rumah yang dinilai bank dengan RM 240,000 pada harga pasaran, Harga offer kepada saya oleh penjual iialah RM 220,000... tapi Alhamdulillah, saya berjaya nego ke harga RM 200,000 kerana penjual tuh orang Singapore dan tak tahu harga pasaran. Tapi atas S&P letak harga RM 220,000... So ada RM20,000 untuk cover cost 10%. Dengan syarat penjual setuju. Bila buat pinjaman bank dapat 200,000 (90% daripada 220k).. So, itu sebenarnya secara realiti adalah 100% pinjaman sebab sebenarnya harga rumah tuh 200k.

Saya dah beli 2 buah rumah dengan cara ini dan saya sangat suka cara ke 2 ini. :)

Regarding pembayaran pula - Ok, kalau ikut contoh di atas, 220,000 adalah di atas S&P. Dan loan di bank adalah RM 200,000.... So pinjaman kita ke bank cuma RM 200,000 sahaja. Tetapi urusan jual beli kita seperti lawyer fee dan stamp duty adalah merujuk kepada harga S&P iaitu RM 220,000. So, kenalah bayar extra sikit... apalah sangat extra RM 200-300 kalau nak dibanding kita tak payah keluar RM 20,000 ye dak... Untuk interest, lawyer fee untuk loan (Bank punya lawyer), bayaran bulanan pinjaman adalah hanya tertakluk kepada jumlah pinjaman iaitu RM 200,000 sahaja...

Wang kita sebenarnya banyak habis ke Lawyer fee dan Duty Stamp. Anggarannya bergantung kepada harga rumah. Biasanya untuk stamp duty- 1st RM 100,000 kena 1%, next 200,000 kena 2%. So rumah yang berharga RM 200,000 kena bayar stamp duty dalam RM 3000. Campur lawyer fee, habislah RM 2000 lagi... Kalau campur dengan pinjaman dari loan bank kena bayar lagi lawyer fee depa... so... siap-siaplah RM 10,000 extra...

Tuh sebab kalau nak beli rumah jangan ready 10% je.. Kalau ada 15% sedap lah sikit... itupun kalau bank bagi pinjaman 90%.... Kalau bank bagi pinjaman 85% jer?

Wallahu A'lam

2 comments:

Hindi Choti said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Nude Lady's Hot Photo, Nude Boobs And Open Pussy

Sexy Actress, Model (Bollywood, Hollywood)

Kisah Sukses said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

Related Posts with Thumbnails