Tuesday, April 17, 2007

Enterpreneur's Seizure

Saya mengenali 2 perkataan ni ketika saya membaca buku "E-myth Revisited" karangan Michael E. Gerber. 2 perkataan ini timbul ketika kita mahukan perubahan secara positif. Biar saya bicarakan dengan lebih lanjut.

Adakalanya di dalam kehidupan makan gaji, kita akan dimarahi boss.. adakalanya kita merasakan bahawa ketika makan gaji kita tidak bebas untuk melakukan apa yang kita suka. Masa kita terikat untuk tugasan, ada dateline yang harus kita kejar. Masa untuk keluarga tiada... Pendekata, sebagai seorang pekerja makan gaji kita adakalanya memendam rasa kepada majikan dan kawan-kawan di sekeliling. Kita sentiasa rasa tak puas hati tentang pekerjaan kita. Setiap kali kita ditegur atau dimarah, akan terdetik di dalam hati... "Alangkah bagus kalau aku berniaga... boleh jadi boss sendiri... Tak kena marah camni".... Tetapi kita tak tidak ada keberanian untuk berhenti.. Sapa yang akan mengisi periuk nasi kita...

Namun, pada suatu hari... mungkin kita telah membuat satu kesilapan... mungkin boss kita tidak puas hati kepada tugasan kita... dan dia telah memarahi kita... Sabar pun ada hadnya.. Hati yang sudah lama membara seperti ditiup angin taufan... akhirnya terbakar.. dan.. notis 24 jam dihantar... Nah kau....

Pada fikiran kita... syarikat boss akan gulung tikar kerana tiada lagi pekerja lain yang semahir kita kerana kita sudah berhenti... Pada fikiran kita, kejayaan syarikat boss adalah bergantung semata2 kepada kita.... Kita telah bekerja selama 15 tahun. Tanpa kita mustahil syarikat itu akan berkembang sebesar sekarang....... Kemahiran kita 10x ganda lagi hebat daripada boss kita. .... Pada fikiran kita.. kalau kita buka satu lagi syarikat macam boss, pasti syarikat itu akan berkembang juga kerana kita ada di situ.... Mesti syarikat kita berkembang 10x ganda daripada boss kita kerana kemahiran kita yang 10x ganda lebih tinggi berbanding boss kita.

Dengan semangat membara, kecekalan tanpa batasan....Kita membuat pinjaman bank (personal loan), meminjam dari saudara mara serta sahabat, guna duit simpanan yang ada dan gadai barang2 kemas untuk membuka perniagaan. Semangat kita berkobar2... tidak ada apa yang boleh menahan kita daripada membuka perniagaan sendiri. Kita tersenyum puas....

Setelah beberapa bulan membuka perniagaan, kita dapati bahawa perniagaan kita semakin berkembang maju tetapi kita semakin sibuk, kadangkala tak terkejar, kalau dulu pukul 8.30 pm tiap-tiap malam Sabtu dah ada kat depan tv tengok AF, tapi sekarang ni DekNa pun tak kenal... Kalau dulu tiap-tiap malam boleh tengok football match kat ESPN .. tapi sekarang balik pukul 11 pm dah penat dan mengantuk... Bola yang tengok kita... Hari menjadi semakin sukar, perniagaan menjadi semakin membosankan, pelanggan yang ramai bermakna kerja yang lebih... kita mula membenci pelanggan...

Sebenarnya, Michael E. Gerber berpendapat di dalam bukunya "E-myth revisited", membuka sebuah perniagaan bukanlah semata-mata mempunyai kemahiran yang tinggi di dalam bidang perniagaan yang ingin kita ceburi. Seorang tukang kayu yang sangat mahir, mungkin boleh gagal di dalam perniagaan pertukangan. Serupa juga dengan seorang tukang masak yang sangat mahir tidak semestinya berjaya apabila membuka sebuah restoran. Ada seorang ahli perniagaan di US yang tak reti memasak tapi mempunyai chain restaurant yang besar. Kemahiran di dalam perniagaan termasuk mempunyai ilmu di dalam bidang kewangan, mempunyai sifat kepimpinan yang tinggi, boleh membuat keputusan di dalam perniagaan dan kreatif serta innovatif. Beliau mestilah mempunyai ciri-ciri usahawan yang berjaya. Semangat yang berkobar-kobar untuk menceburi di dalam bidang perniagaan kerana sekadar benci di marah boss, tidak suka dengan suasana tempat kerja dan mengikut-ikut orang lain di gelar "Enterpreneur's Seizure" atau "Sawan Usahawan"... Ia sekejap dan hangat-hangat tahi ayam... Akhirnya pilihan kedua adalah menutup perniagaan dan kembali bekerja makan gaji...


**** Buku E-Myth Revisited by Michael E Gerber boleh dibeli melalui laman blog ini via Amazon.com- sila skrol di bawah blog ****

3 comments:

novii said...

tertarik menjadi enterpreneur

jangan lupa mampir kesini ya

Hindi Choti said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Nude Lady's Hot Photo, Nude Boobs And Open Pussy

Sexy Actress, Model (Bollywood, Hollywood)

Kisah Sukses said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

Related Posts with Thumbnails