Tuesday, May 15, 2007

Bagaimana Nak Bayar Hutang Rumah Anda Dengan Cepat?



Assalamualaikum semua....

Saya memang ada special interest in property.... saya banyak membaca di dalam bidang property... dan saya juga ada investment di dalam properties... cumanya saya ada special interest di dalam condominium berbanding tanah, rumah bertanah, rumah kedai dll... ini adalah kerana pendapatan positif yang dihasilkan... kerana 1. saya tak payah keluarkan duit sendiri tiap2 bulan (secara teorinya.. padahal bleh pengsan gak keluar duitnya sebab kena bayar tang lain)... 2. Sebenarnya takder duit nak beli yang mahal2. Belum mampu lagi...


Memang pening juga nak bayar balik tiap-tiap bulan... Dan tentulah kita selalu berharap agar kita dapat bayar pada waktu yang ditetapkan.. dan yang paling kita harap ialah rumah kita akan kita bayar habis secepat mugkin! Oleh itu, saya telah terjumpa satu laporan khas ( special report ) yang ditulis oleh Azizi Ali... Muraaah... beli masa Pesta buku... Saya cadangkan anda dapat satu copy untuk bacaan dan simpanan anda...

Biar saya outline kan point-point penting untuk tatapan anda... DI dalam laporan tersebut ada banyak lagi point2 penting seperti bagaimana nak pilih loan, jenis-jenis loan dan kelebihan masing-masing dan macam2 tips nak melangsaikan loan rumah...

Antara point untuk melangsaikan pinjaman rumah dengan cepat oleh Sdr. Azizi Ali:-
1. Bayar loan setelah dapat wang

Apabila kita kena bayar loan rumah setiap 30 hb setiap bulan... tetapi gaji masuk 25 hb contohnya... tak perlu tunggu sampai 30hb baru nak bayar, sebaliknya bayar terus bila dapat gaji... Ramai yang tak tahu anda boleh bayar sebelum due date... dengan cara ini interest dapat dikurangkan dari 30 hari interest ke 25 hari... Jimat untuk 5 hari...

2. Bayar lebih sikit setiap bulan

Sekiranya kena bayar RM 725.78 setiap bulan, jadikan ia nombor bulat seperti RM 730.00 ataupun RM 750.00. Lagi bagus bayar RM 800.00.. jangan terkejut kerana dengan cara ini anda boleh mengurangkan tahun bayaran secara signifikan.

3. Bayar dua minggu sekali

Saya pun baru tahu... Anda boleh bahagi dua bayaran itu daripada RM 800.00 sebulan kepada RM 400.00 setiap 2 minggu sekali. Ini kerana di dalam kalendar Gregorian - setahun ada 12 bulan tetapi ada 26 forthnights (2 minggu). ia boleh mengurangkan tahun bayaran sehingga 3 tahun! (bergantung kepada bayaran)..

4. Bayar lebih kalau ada tunai di tangan

Kalau ada duit lebih daripada keuntungan perniagaan, bonus gaji, wang pusaka dan wang lebihan cukai boleh dibayar untuk pinjaman rumah.

5. Teruskan bayaran yang sama walaupun interest rate jatuh

Pada kebiasaannya apabila BLR jatuh, bank akan kurangkan bayaran bulanan. Ini kerana bank tak nak kita bayar lebih - kerana lebihan akan mengurangkan principal - so bank rugi dari segi interest... Oleh itu adalah penting kita mengekalkan bayaran untuk mengurangkan bayaran principal dan sekaligus mengurangkan interest.

6. Bayar lebih sekiranya naik gaji

Kalau gaji kita naik, kita boleh naikkan bayaran rumah sesuai dengan kenaikan gaji. Point Azizi Ali ialah... kalau selama nih kita boleh hidup dengan gaji sebelum ini, apakata kita maintain dengan cara hidup yang sama dan lebihan gaji boleh dibayar kepada bank.

7. Jual barangan terpakai untuk bayar pinjaman rumah

Cadangan yang pelik tapi praktikal. Adakala banyak barang2 lama tetapi berharga yang kita boleh jual. Hasilnya kita boleh bayar kepada bank.


8. Refinance pinjaman rumah ke Bank lain yang menawarkan interest yang lebih Rendah
Sekiranya ada bank yang boleh menawarkan interest yang lebih rendah misalnya dari 8 percent sekarang ke 6.5 percent, apa salahnya kita ambil peluang itu. Walaubagaimanapun setiap kiraan mestilah termasuk charge-charge seperti MRTA, moving cost, lawyer fee dan sbgnya (hidden fee).. Silap-silap... bayaran bulanan boleh lebih tinggi pula..

Cara lain adalah memohon bank yang sama untuk mengurangkan interest... (Saya pernah buat - bank approved kurangkan 0.5% interest - tak banyak tapi kurang la gak)... Sesetengah bank tak nak kehilangan customer kepada pesaingnya... Bank sayang kat anda... kecuali anda jenis kaki ponteng bayar bank... bank dengan gembiranya me"refer" anda kepada pesaingnya...


Ada banyak point2 yang saya tak tulis daripada special report ini... kerana kalau tulis habis nanti mentor saya Sdr Azizi Ali marah kat saya... Bank ambil untung yang banyak daripada interest yang dikenakan... Dengan ilmu yang ada kita boleh mengurangkan apa yang sepatutnya kita bayar pada bank... apa yang ada kita dapat kongsi bersama dan diharap dapat diamalkan di dalam kehidupan anda sehari-harian.


WallahuA'lam..


7 comments:

Jie said...

Salam Doc. bagus info ni sbb sy pun skrg sdg isi form nk keluarkan KWSP akuan ke 2 utk kurangkan loan bank.

Bagi pendapat peribadi saya ( yg ada pengalaman beli 3 rumah ) rumah bknlah langkah terbaik utk eset pelaburan. Tapi ketiga2 rumah yg sy beli bukan di rancang..mcm peluang dtg sekali jer...campur tolak bahagi bagai rasa nak beli. Kalau beli utk menetap itu mmg elok tapi untuk sewakan mmg tak berbaloi...dgn cukai pintu, cukai tanah, bil maintenance bagai2 tu, nak baiki pintu , paip dsbnya...setiap bulan tak dapat apa pun..

Dr Azwan said...

Sebenarnya beli rumah pun ada baiknya terutama kalau lokasi rumah tu berada di tempat yang panas... kalau ada 3 cam jie.. kalau naik harga 300%.. pergh.. sudah jutawan sih.... tetapi dengan syarat... boleh tampung monthly payment to bank tiap2 bulan... kalau saya beli rumah.. alamat anak bini makan pasir jelah... tu yang beli condo... Apapun... kalau nak beli lumah... magic words dia ialah location...location... location..

Nazrudin said...

Cara bayar 2 kali atau lebih sebulan hanya praktikal utk pinjaman konvensional dan tak praktikal utk Islamic loan. Walau mcm mana pun, still boleh kurangkan prisipal.. kalau ada duit lebeh la.

suehoney said...

menarik nih...saya tak berapa faham pasal bayar 2x sebulan. boleh terangkan lebih detail.

Anonymous said...

Salam.. saya ada 2 buah rumah. 1 flat kos rendah dan 1 lagi apartment kos rendah. Sume yg rendah ... flat tu saya sewakan dapatlah extra RM150 sebulan. Kira ada untungkan.. sape kata beli rumah takde untung..

Anonymous said...

Salam.. beli rumah mmg satu pelaburan. Cuma kena fikirkan beli untuk sewakan atau nak duduk sendiri. Flat yg saya sewakan tu bagi extra RM150 sebulan. Ada untungkan..

Yupi lana said...

Kabar Gembira

SIMPEL,GAMPANG TAK PERLU ANALISA TEKNIKAL DAN FUNDAMENTAL KARENA SUDAH ADA AHLINYA CUKUP BERDOA SAJA.DAN IKHLAS,DAN BANYAK SEDEKAH ,
- Tidak Perlu Karyawan,Tempat,Pembeli,Supplier,Izin Usaha, Persaingan,Perang Harga ,
- Modal bisa mencoba mulai $10,
- Waktu kerjanya bebas,
- Profit sebulan > deposito Bank setahun,Salah satu kunci cara cepat mencapai kekayaan Buka Website http://goo.gl/gQzaf INSYA ALLOH BAROKAH AMIIN

Related Posts with Thumbnails