Monday, May 21, 2007

Saya yang Jonah...

Assalamualaikum Warahmatullah...

Hari Sabtu yang lepas saya telah bertugas di sebuah klinik di Taman Setiawangsa... Bermula pada pukul 3 petang sehingga 10 malam.. pesakit yang datang tak henti-henti... Pada kebiasaan hari Sabtu, biasanya kes-kes tidaklah begitu teruk.. biasalah demam, batuk dan selsema... cirit birit, gout dan migraine... yang datang pun biasanya genuine sakit.. bukan yang nak mintak mc sebab hari cuti... walaubagaimanapun...hari Sabtu lepas ada ceritanya yang tersendiri...
Selang beberapa minit saya memulakan tugas, datang satu kes emergency, 2 motosikal berlanggar (kes langgar lampu merah), seorang daripadanya cedera di kepala, keliru dan mengalami pendarahan di telinga. Kemungkinan ada keretakan tempurung kepala.. darah memenuhi katil. Yang seorang lagi tidak beberapa teruk, tetapi mugkin ada gegaran otak kerana dia tidak ingat kejadian yang berlaku (amnesia). Di dalam kekalutan, Alhamdulillah tiba ambulans dan 2 orang paramedic St. John membantu.. setelah saya set intravenous line (masuk air di dalam salur darah), check mana yang patut, berhentikan pendarahan, pastikan stabil semuanya, kemudian buat surat rujukan untuk dihantar ke hospital.. mujur tidak ada siapa2 yang betul2 parah... kalau tak saya yang parah...
Pesakit sedang beratur kat luar... macam KEM PERANG... semua beratur lama.. kesian.. ada yang tunggu sampai 1 jam...
Tiba-tiba terdengar budak kecil menangis... budak berumur 1 tahun setengah, terjatuh, kepala terkena objek tajam, luka dalam tapi tak nampak tulang... ini dikira kes emergency... kena jahit... tak pelah... kena 6 jahitan... tak lama sangat sebab saya dah biasa jahit masa di Plastic Surgery HKL dulu..
1 jam selepas itu... ada lagi satu kes emergency... Seorang berumur 40-an tengah repair kerusi van nya. Secara tak sengaja, kerusi van tiba-tiba terangkat (propped up) dan ketika itu hujung jarinya berada di antara besi kerusi... dah putuuuuss... Dia datang naik motor ke klinik, tak pakai baju...tak pakai helmet.. Tapi Alhamdulillah, jarinya putus sikit... setakat ruas pertama jari... Kejadian itu sikit menggemparkan... staf klinik saya jadi gelabah... yelah..mana pernah tengok kes cam ni... ada yang pening-pening lalat... ada yang kena migraine... tapi takde apa yang boleh saya buat selain daripada berhentikan darah, dressing dan merujuk ke orthopaediks HKL.
Ini pulak kisah 18sx - 1 jam selepas itu, datang seorang budak lelaki umur 7 tahun... menangis... "Anu"nya tersepit zip seluar... (bapanya dah potong zip dari seluar.. so zip nya je terkontang kanting melekat). Haaiii... puas pulak nak memberhentikan nangisnya... Saya tanya ayahnya... biar saya sunat aje lah... huwaaaa!! lagi kuat dia ngangis... hehehe... gurau sebenarnya. Pujuk dan pujuk lagi... oleh kerana ketiadaan masa... saya pun terus bius kawasan sensitif untuk mencabut zip... apa lagi.. meraung lah... gempar satu klinik.. ... sekali tarik.... huuu... lega... takder yang putus... bengkak sikit sebab cucuk ubat bius tadi...
Baki beberapa jam saya kena melayan pesakit yang tunggu sehingga berjam-jam... sehingga pukul 10 malam, pesakit terus berduyun-duyun... Pengalaman yang memenatkan... Berhenti sembahyang dan makan 5 minit. Heran jugak... malam tu final AF... masih ramai gak orang melayu yang tak menonton... AF5 nih kurang peminat agaknya... Tahun-tahun lepas bila final AF... memang takder orang melayu yang datang klinik... semua India dan Cina saja... kecuali emergency betul...
Saja nak cerita kat anda... saya ni jonah.. itu jer...
(sila rujuk artikel saya -Bertemu dengan Dr. Azrin utk maklumat lanjut berkenaan jonah.. )
Wassalam.

7 comments:

jun said...

salam dr...wahhh, ade perkataan jonah yek..br ni la akak dgr, hehe...anyway, sian gak ye baca cite ni..teruknyer la keje. dgn suara yg sakit2 lagi..isk isk.
nnti soh AF wat power balik, kurang sket org dtg..hehhe...

Dr Azwan said...

A..ah kak.. sedap la nampak garlic bread.. ingat nak blajar.. nantilah bila ada masa..

zahiramli said...

mmm teringat saya masa umur 6 tahun. Saya tertelan duit syiling 20 sen. Akibatnya saya terpaksa duduk hospital 2 hari.

Dr Azwan said...

zahir... cerita tak habis la... habis tu apa yang berlaku... keluar ke tak duit tu?

zahiramli said...

entah la saya pun x berapa ingat. Tapi doktor ada scan dan keluarkan duit itu dalam kerongkong. Hehe lawak betul camne telan duit, rasa saya main lambung2 duit masa tu. Saya lupa la, ingat2 sikit ja.

Nor said...

DR AZWAN, nak tanya smakl batch 3 kan? hang azwan kecik ker azwan besar? klinik hang kat ner? kenai aku tak? K235

Dr Azwan said...

Aku J206 - Shahrizal azwan.. Azwan kecik... Azuwan Besar tu 1st batch hahaha... K235 aku tak ingat.. bagi aa nama penuh... Klinik kat Taman Kosas Ampang

Related Posts with Thumbnails