Monday, May 26, 2008

IRFAN 1 - UMI 0




Umi Irfan dah pening kepala. Umur Irfan dah masuk 4 bulan, tapi stok susu ibu dalam peti sejuk dah habis. Mana taknya, tak ikut langsung sistem ekonomi kapitalis... permintaan melebihi pengeluaran!

Anak-anak sebelum ini tak ada macam Irfan. Irfan betul-betul kuat minum susu. Dulu Umi Irfan boleh berlagak dengan kawan-kawan satu sekolah... saya ni susukan anak 6 bulan eksklusif! Hidung kembang kuncup.. Ada anak yang menyusu sampai setahun setengah.

Ha.. Dulu semua anak perempuan... sekarang baru kena penangan anak lelaki...

Bila susu banyak, Irfan sekali hadap jer.. kejap jer terus kering. Tak sempat nak perah pun, Umi Irfan mengadu. Abah Irfan sekali lagi beri nasihat, minum lebih banyak, makan lebih sayur, buah-buahan...

Umi Irfan kata, dah... sampai kembung dah minum air... Sekali hadap jer susu dah habis. Irfan nampak masih lapar.

Abah dan Umi Irfan tak nak bagi Irfan minum susu lembu. Nampaknya, nak tak nak Irfan kena "weaning". Umi Irfan beli nestum. Sekarang Irfan makan nestum dengan susu ibu. Sekali sehari jer. Sekarang ni dah okay.

Cuti sekolah ini, masa lebih banyak. Boleh cuba lagi perah susu untuk meningkatkan stok susu ibu di dalam peti sejuk. Harapannya, Irfan boleh terus menerus menyusu ibu tanpa menggunakan susu lembu.

Irfan semakin cute dan comel. Selalu tersenyum, ketawa kuat dan bercakap sorang-sorang. Irfan telah berjaya menewaskan uminya, seorang "iron lady". Sekarang baru bertemu buku dengan ruas!

6 comments:

shiha said...

Salam..

It is still not too late! Remember lactation physiology 101? Always follow the Demand and Supply concept. The higher the demand, the better the supply. Lagi kerap Irfan bf, lagi banyak susu yang dihasilkan. Keypoint, kerapkan penyusuan/pengepaman! Try to do it 2-hourly. Usaha dan tawakal, yakinlah dengan kuasa Allah dan Sunnatullah!

Then only go to the next step, that is, menjaga pemakanan dan minuman. Bukan the other way round.

Thirdly, can always try galagtogogues - serbuk/pil halba, milkmaid tea, dan beberapa ulam - ulaman yg dapat meningkatkan pengeluaran susu.

Salah satu 'regime' yg boleh dibuat:
Sentiasa direct bf atau pam selang 2 jam selama 3 hari berturut - turut. Usah dikisahkan berapa amount susu yang dapat (kalau mengepam) dalam masa 3 hari pertama tu. Just do it. InsyaAllah penambahan supply susu akan mula dilihat pada hari keempat dan seterusnya.

Do google some more on how to increase milk supply. Do check from trustworthy sites such as:
1.La Leche League
2.Jack Newman
3.Tom Hale
4.Peter Hartmann's website

I have two boys (and a girl) and I think I can relate to the story ;) La ni dok tgh semput nafas nak mencukupkan stok si Imran yg dah masuk 5 bulan. So far still okay.

Good luck! and wasalam

mak farhah said...

dr, mana gmbar irfan y cute dan comel tuuuu?

Dr Azwan said...

shiha, thanks for sharing with us the tips.

Mak Farhah : tak ada lagi lah gambarnya. Nanti saya usahakan jugak.

Pootz in Boots said...

Congratulations on the effort to exclusively breastfed your baby!! I am a working mom (and my working hours extend up to 8 pm most days plus outstations too!)Alhamdulillah my firstborn (son) was exclusively breastfed until 6 mths old and continued to be breastfed until exactly 2 years old (with formula from 6 mths onward until 5 years old). The second born (girl) was exclusively breastfed until 6 months old, totally refuses any form of formula and she is now 21 months old and is enjoying all kinds of food PLUS breastmilk AND I am 30 weeks pregnant with the third one.
Tips: pump every 2-3 hours even for a wee 15 minutes period; drink lots of fluid (no chocolate/coffee/tea); try the old wives' tips on food - jantung pisang rebus & sup lobak putih worked for me but no halba as it encourages jaundice in some kids; while your baby is feeding on one side of the breast, collect leaking milk from the other side AND don't stress on it. Verdict - healthy, happy, pampered kids!!!GOOD LUCK!!!

Dr Azwan said...

Waah - jantung pisang rebus and sup lobak putih. thanks for the tips pootz in boots. Congratulation for the exclusive breast feeding. That was very hard and you still able to maintain the need for your child. congrats again!

Hindi Choti said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Nude Lady's Hot Photo, Nude Boobs And Open Pussy

Sexy Actress, Model (Bollywood, Hollywood)

Related Posts with Thumbnails