Thursday, May 21, 2009

Doktor guna gerudi selamatkang budak
Macam cerita dalam drama. Boleh bayang tak kat Melbourne, hospital setempat tak ada gerudi untuk bedah otak. Hospital kat Jerantut ada gerudi tak? kalau ada.. bolehlah kita angkat kepala sikit sebab hospital kat kawasan Melbourne tu pun pinjam gerudi . Nasib baik bapa budak tu ada gerudi kat rumahnya. Kalau tak, kena cari kat kedai hardware.

Perbualan ayah kepada budak itu dengan doktor tu lebih kurang begini (telah di alih bahasa ke bahasa Terengganu sempena isu ADUN-ADUN Terengganu sekarang).

Ayah : Pah guaner doktor, boleh selamat dok anok saya nih?
Doktor : InsyaAllah ni Pokcik, kena gerudi sikek ni kat tengkorok dier nih. Doa banyok2 pada tuhang, pokcik.
Ayah : Bakper nok gerudi nyer doktor. Dok bahaya ker?
Doktor : Darah hok beku tu kene bawak tubik pokcik. Kalu tidok dok selamak anok pakcik nih. Nok kurangkang tekanang otak.
Ayah : Doktor wat memolek tau.. anak saya nih bakal jadi ADUNg Terengganu tau..
Doktor : Ohh... baguslah.. aset penting negara kita ni... saya cuba wat yang terbaik.. Semoga dok jadi macang kepale otok ADUNg2 kita sekarang..
Ayah : Ikut pandaa doktor lah.. pokcik ikut jer.. asalkang nyawa anok pokcik selamat..
Doktor : Tapi pokcik, mesing hok gerudi tuh tak dok lamer doh kat Negeri kita nih... Si Inul gi pinjang, wat nari kat Indong... goyang gerudi...
Ayah : Tok per Doktor, Pokcik banyok mesing gerudi tu kak rumoh. Ambik tiga pong boleh...
Doktor : Alhamdulillah....
Lebih kurang gitulah perbualannya yang diringkaskan...

Apapun, tahniah kepada doktor tu yang berjaya menyelamatkan nyawa seorang pesakit. Kalau kat Malaysia tuh, dah dapat gelaran Datuk dah tu..

MELBOURNE 20 Mei – Seorang doktor di sebuah pekan kecil disanjung selepas menggunakan gerudi elektrik untuk menggerudi tengkorak budak lelaki berusia 12 tahun bagi melegakan tekanan ke atas otaknya.

Menurut ABC News, Nicholas Rossi mengalami pendarahan otak dan tidak sedarkan diri selepas terjatuh daripada basikal di Maryborough, 90 kilometer dari sini.

Menyedari hospital setempat tidak mempunyai peralatan pembedahan, Dr. Rob Carson meminta bapa kanak-kanak itu, Michael Rossi supaya mengambil alat penggerudi dari bangsalnya.

Dr. Carson menjalankan prosedur menggerudi itu sambil mendengar nasihat pakar bedah otak terkemuka Melbourne, David Wallace, menerusi telefon. – BERNAMA

No comments:

Related Posts with Thumbnails