Thursday, July 23, 2009

Kematian pertama H1N1

Dipetik dari Malaysiakini:-

Kematian pertama berkaitan H1N1
Jul 23, 09 2:21pm
Seorang pelajar Indonesia berusia 30 tahun menjadi korban pertama berkaitan wabak selesema A (H1N1) di Malaysia walaupun punca kematiannya bukan disebabkan oleh virus itu sendiri.

Pelajar itu yang menuntut di Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam (INCEIF) di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur mati akibat serangan jantung, kata menteri kesihatan hari ini.

Dalam kenyataan rasminya mengenai wabak tersebut, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata si mati telah pulang bercuti ke republik itu dan kembali ke negara ini pada 5 Julai lalu dan dilaporkan mengalami demam dan batuk sejak kembali bercuti tetapi simptom itu ringan.

Pada 20 Julai, pelajar itu mula demam panas, batuk serta letih, dan keesokannya mendapatkan rawatan di sebuah pusat perubatan swasta di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

"Selepas menjalani pemeriksaan dan semasa menunggu mengambil ubat, kes tiba-tiba jatuh pengsan. Kes telah diberi bantuan kecemasan di pusat perubatan berkenaan, tetapi tidak dapat diselamatkan dan disahkan meninggal dunia pada 11.50 pagi," katanya.

Liow berkata, pusat perubatan berkenaan merekodkan penyebab kematian sebagai "cardiac arrest due to ventricular fibrillation."

Bedah disiasat yang dijalankan di Hospital Kuala Lumpur pada hari yang sama mendapati si mati mempunyai badan yang gemuk, terdapat tanda-tanda radang paru-paru dan kelainan pada tisu jantung serta cairan seperti nanah pada bahagian bawah salur pernafasan.

"Ujian virologi dan bakteriologi mendapati spesimen daripada tisu paru-paru dan salurannya (si mari) adalah positif untuk virus influenza A (H1N1)," kata Liow.

"Oleh sebab keputusan-keputusan ujian bedah siasat belum diketahui sepenuhnya, penyebab kematian untuk kes ini belum dapat dimuktamadkan.

"Faktor kegemukan, tempoh sakit yang berlanjutan perlu diambil kira dalam perkara ini."FAKTA TAMBAHAN

- Pesakit meninggalkan seorang balu dan anak berusia 9 bulan.
- Beliau pulang ke Medan, Indonesia baru-baru ini untuk berjumpa anak dan isterinya. Kemungkinan dijangkiti virus ketika di sana.
- Beliau mengadu kepenatan beberapa hari ini, kerana terpaksa berjalan dari rumahnya di Kg Baru ke Jalan Raja Laut, tempat beliau belajar.
- Beliau masih berborak-borak dengan rakannya dan bergurau beberapa minit sebelum beliau pengsan.
- Dalam kejadian beliau rebah, lebih dari 10 orang telah membantu membuat CPR temasuk ketua jururawat dan doktor pakar
- Walaupun menerima cardiac shock beberapa kali, jantungnya masih berada di dalam status ventricular fibrilliation. CPR diberhentikan selepas 1 jam.Innalillahi wainna ilahi raji'un...

1 comment:

Haley Woods said...

Appreciatte your blog post

Related Posts with Thumbnails