Thursday, April 14, 2011

Bantuan Banjir di Selatan

Di petik di sini..

Batu Pahat 3 Feb.
– Malaysian Relief Agency (MRA) menyampaikan bantuan makanan, kit penjagaan diri, air mineral kepada mangsa-mangsa banjir di Sri Medan, di sini, bagi meringankan bebanan mereka.

Di pusat penempatan sementara di Sekolah Kebangsaan (SK) Chong Hwa pula, MRA melakukan pemeriksaan kesihatan percuma dan membekalkan ubat-ubatan kepada mereka yang terlibat dengan banjir.

Menurut Exco Perubatan Kecemasan MRA, Dr. Shahrizal Azwan Samsudin, antara penyakit yang sering dialami ketika banjir adalah batuk, selsema dan penyakit bawaan air seperti sakit kulit dan cirit-birit.

“Ada juga (mangsa banjir) yang menghidapi penyakit kronik seperti darah tinggi dan kencing manis menghadapi masalah penyakit itu kerana tertinggal ubat mereka di rumah yang dinaiki air,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sehingga pukul 11 pagi ini, seramai 7,627 orang di Sri Medan dan 3,642 mangsa telah dipindahkan ke pusat penempatan sementara. Seramai 3,985 orang lagi berada di 16 kampung dan mereka terputus hubungan hubungan akibat jalan dinaiki air serta tidak boleh dilalui kenderaan.

Shahrizal berkata, MRA juga mengagihkan 7,000 botol air mineral bersaiz 500 militer (ml) kepada mengasa-mangsa banjir di Sri Medan.

Beliau berkata, pengagihan bekalan air bersih kepada mangsa-mangsa banjir amat penting untuk mengurangkan risiko penyakit bawaan air. Program itu, katanya, dijalankan dengan kerjasama ABIM Batu Pahat untuk membantu mengurangkan beban mangsa banjir.

MRA dan Kumpulan Utusan melancarkan Dana Bantuan Mangsa Banjir Utusan – MRA tahun lalu bagi membantu mangsa-mangsa banjir seluruh Negara.

Dana yang dilancarkan pada 8 November itu bertujuan membeli keperluan asas untuk diagihkan kepada mangsa banjir di utara tanahair dan kini diperluaskan untuk mangsa banjir di selatan tanahair.

Orang ramai yang berhasrat memberi sumbangan kepada tabung mangsa banjir itu boleh melakukannya dengan menyumbang kepada akauan: MALAYSIAN RELIEF AGENCY di nombor akaun 5640-9820-6365 (Maybank) atau hubungi talian 03-26972007 atau layari laman web www.mra.my.

Ehsan: UTUSAN MALAYSIA

No comments:

Related Posts with Thumbnails