Monday, October 1, 2007

Jihad Ekonomi - satu tuntutan

Assalamualaikum Warahmatullah...

Semoga semua pembaca blog saya mendapat Rahmat yang tidak terhingga daripadaNya di bulan yang penuh berkah. Terima kasih kerana sudi melawat blog saya ini. Catatan pengunjung pada minggu yang lepas menunjukkan angka 271 orang. Tertinggi sejak blog ini mula ditulis. Diharapkan ia akan terus berkekalan InsyaAllah.

Alhamdulillah, jualan kuih raya juga memberansangkan. Masih ada lagi tempahan-tempahan last minute yang diterima walaupun kami sedang mengejar untuk menyiapkan beberapa order di dalam minggu ini dan minggu-minggu terakhir puasa. Terima kasih di atas tempahan-tempahan anda. Allah jua yang membalasnya.

Segala kesyukuran kepadanya kerana pada bulan Ramadhan al-Mubarak ini saya diperkenalkan oleh seorang Ustaz yang bernama Ustaz Syakir baru-baru ini ketika menghadiri Usrah bulanan ABIM dan Iftar Biro Kesihatan ABIM. Beliau masih muda di dalam lingkungan 40-an merupakan lulusan dari Universiti Al-Azhar dan menyambung pelajaran di United Kingdom di dalam pengajian Islam. Beliau memulakan perniagaan ketika belajar di UK di dalam bidang elektrik dan elektrik gadget supply. Beliau kemudian mengambil Master in Business Admin. Setelah 15 tahun di dalam bisness beliau sekarang mempunyai 2 buah kilang dan sebuah pejabat bertempat di Putrajaya. Pekerja beliau seramai 58 orang semuanya.

Walaupun seorang Ustaz beliau mempunyai pemikiran yang berbeza dan kesungguhan di dalam perniagaan yang boleh menjadi contoh kepada umat Islam yang lain. Saya ingin jadikan beliau sebagai Mentor saya.

Antara kata-kata beliau ialah menjadikan ekonomi sebagai salah satu cabang jihad. Bahawa Rasulullah menyebarkan Islam ketika beliau merupakan seorang peniaga, Isterinya peniaga dan 7 daripada 10 sahabat rapat beliau adalah peniaga. Besarnya pengaruh perniagaan di dalam Islam sehingga Allah meletakkan tanggungjawab yang berat ke atas peniaga, iaitu peniaga yang jujur akan berada di bawah lindungan Allah di dalam syurga dan peniaga yang mengurangkan timbangannya akan masuk neraka. Allah meletakkan para peniaga yang jujur sama tarafnya dengan orang-orang soleh dan para-para pemimpin.

Ustaz juga ada menyatakan bahawa Prinsip Muamalah merupakan cabang yang sangat besar di dalam sistem Islam. Ini menunjukkan bahawa ekonomi dan perniagaan diberi satu kelebihan dan penekanan yang sangat besar di dalam Islam. Sistem Muamalah yang tersusun tidak ada disentuh dan diperakui oleh agama-agama samawi yang lain iaitu yahudi dan nasrani. Lihat sahaja Perbankan Islam sekarang ini tumbuh bak cendawan di serata dunia.

Beliau juga ada menyentuh mengenai pemikiran anak-anak melayu yang baru keluar dari kepompong universiti kepada masyarakat. Kebanyakan dari mereka yang pertama bukan sahaja memilih kerja, tetapi memilih untuk bekerja di syarikat yang lebih besar seperti GE, Petronas, TNB dan lain-lain lagi walaupun ditawarkan gaji yang sama baik. Ini menyebabkan turn over untuk pekerjaan sangat tinggi dan proses pengembangan syarikat menjadi lebih sukar kerana terpaksa melatih pekerja baru.

Dari segi mengambil pekerja baru pula, kebanyakan lulusan universiti daripada kaum bumiputera tidak mempunyai kecekapan, iltizam dan kemahiran yang "outstanding" berbanding dengan lulusan kaum cina. Sebagai contoh, apabila diperhatikan, ada di antara mereka yang mengeluh kerana terpaksa mengisi beberapa helai borang ketika memohon kerja. Sedangkan di dalam dunia bisness yang sebenarnya, mereka terpaksa "mengunyah" kontrak tender yang beratus-ratus helai di dalam masa beberapa jam sahaja.
Ada juga cerita menarik yang dikongsi. Menurut beliau, rezeki di dalam perniagaan ini sangat luas walaupun dengan menjual itik plastik mainan (yang dalam kolam mainan tuh). Untuk pembelian melalui tender kerajaan, syarikat dimestikan untuk berdaftar dengan e-perolehan. Apabila satu kementerian ini membuat tawaran untuk membeli 5 juta itik mainan plastik untuk diedarkan ke sekolah sekolah dan taman didikan, hanya satu-satunya syarikat yang telah mendaftar e-perolehan untuk menjual itik mainan plastik ini di Malaysia... dan ia merupakan syarikat cina. Menang tanpa bertanding! Dan marginnya RM 2.5 juta! Jual itik mainan pun dapat juta-juta..

Akhir kalam... apakata kita cuba membaca buku-buku yang boleh menambahkan ilmu kita di dlam perniagaan? Mungkin dengan membaca kita dapat melihat dimensi baru di dalam pemikiran kita yang tak pernah kita terokai.. Mungkin ia sebenarnya boleh membina keyakinan untuk berniaga. Dan mungkin juga di dalam diri kita terdapat bakat perniagaan yang masih belum dicungkil keluar tetapi akan menunjukkan dirinya suatu masa nanti. InsyaAllah.

3 comments:

Anonymous said...

wah...bersemangat saya pabila selesai membaca kuliah hari ini.thanks!!

Unknown said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Nude Lady's Hot Photo, Nude Boobs And Open Pussy

Sexy Actress, Model (Bollywood, Hollywood)

Kisah Sukses said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

Related Posts with Thumbnails