Thursday, October 22, 2009

Hospital lagi...

Salam.

Kisah ini banyak kali berulang. Dulu Hospital Pandan, kini hospital Pekan. Mendatangkan murka Sultan Pahang dan rakyat Negeri Pahang sahaja. PM yang berasal dari sana pun malu juga.

Susah sangat ke projek nak buat Hospital RM81 juta ni?

Cuba bagi kat saya... lagi hancur.. huhu.. seperti tikus membaiki labu.

Tentulah lagi teruk kalau bagi kat saya.. sebab saya tak layak dapat projek ni. Kena lah bagi projek pada orang yang layak.. amanah...

Silalah SPRM melawat Hospital ni.. cuba periksa kelayakan mereka ini.

Ni bukan projek RM 800 ribu.. ni bukan projek RM 8.1 juta... Ni projek RM 81 juta..

Apapun, tahniah orang Pekan dapat Hospital RM 81 juta. Selalu lalu depan Hospital tu masa balik kampung. Secara ikhlas, lebih cantik lagi Hospital Al Islam yang berharga di bawah 10 juta..

Wallahu Alam.

SHAH ALAM - Laporan Audit 2008 mendapati pelaksanaan projek pembangunan Hospital Pekan, Pahang menghadapi banyak masalah disebabkan ketidakcekapan dan kecuaian pihak yang mengurus dan memantau pembinaan hospital tersebut termasuk, dari segi aspek alat kelengkapan.

Projek tersebut juga kurang memuaskan kerana terdapat beberapa kelemahan yang bukan saja menyebabkan kerugian kepada Kerajaan malahan kepada orang awam berikutan kemudahan yang disediakan tidak dapat dimanfaatkan.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata, antara kelemahan yang diperhatikan ialah Sijil Perakuan Siap Kerja telah dikeluarkan sedangkan masih ada kerja yang belum disiapkan sepenuhnya dan peralatan tidak dibekalkan dengan sempurna oleh pihak pemaju.

"Perbezaan yang ketara bagi jumlah peralatan yang disahkan penerimanya oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan laporan Kemuncak Facilities Management Sdn Bhd yang dilantik oleh JKR untuk menyelia kerja pembaikan dalam tempoh tanggungan kecacatan.

"Projek lewat disiapkan menyebabkan kosnya meningkat, kerja pembinaan tidak sesuai dan berkualiti serta peralatan tidak digunakan secara optimum, " katanya dalam Laporan Ketua Audit Negara 2008, Aktiviti Kementerian/Jabatan dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Persekutuan.

Hospital Pekan dirancang pembinaannya oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam Rancangan Malaysia Ketujuh bagi menggantikan hospital sedia ada dengan anggaran kos awal berjumlah RM81.59 juta.

Menurut laporan itu, terdapat kerja pembinaan yang tidak sempurna dan tidak berkualiti seperti siling berkulat, kesan kebocoran, kesan resapan air dan berbagai masalah lagi di 45 bahagian hospital berkenaan.

Terdapat juga keadaan fizikal bangunan dan kemudahan yang dibina tidak mengikut spesifikasi kontrak dan peralatan yang dibekalkan tidak mengikut spesifikasi kontrak.

"Kos bagi setiap unit peralatan dan kelengkapan tidak dinyatakan di dalam kontrak. Oleh itu pihak audit tidak dapat memastikan sama ada harga peralatan yang dibekalkan adalah munasabah atau pun sebaliknya, " katanya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails