Friday, November 30, 2007

Harga Tepung Roti Naik Melambung!

Assalamualaikum Warahmatullah...

Alhamdulillah, permintaan roti untuk Ummusofeya kembali baik. Ini berikutan terdapat orang tengah yang datang untuk mengambil roti dari rumah dan diedarkan ke tempat-tempat jualan. Kebelakangan ini bisnes UmmuSofeya agak suram disebabkan oleh raya dan cuti sekolah.
Untuk pengetahuan anda kami mengedar roti ke kantin-kantin sekolah dan bilik guru. Semasa bulan puasa kami aktif menjual kuih raya. Kami telah kembali meningkatkan pengeluaran kepada 7kg - 8 kg setiap hari atau selang sehari bermula 2 minggu lepas.

Di sebalik cerita gembira, ada juga berita sedihnya. Ini adalah berikutan harga tepung roti yang naik secara mendadak. Terasa kenaikan tepung roti yang melambung ini begitu membebankan sehinggakan saya terpaksa menaikkan harga roti saya sebanyak RM 0.10 untuk menyerap kenaikan kos.

Beberapa bulan yang lepas, harga tepung "Gunung Mas" yang dijual di Bake with Yen ialah RM 56.00 setiap 25 kg. Manakala harga tepung "Diamond" di TESCO dan TESCO Extra ialah RM 49.00 setiap 25 kg.

2 minggu lepas, harga tepung "gunung mas" telah naik kepada RM 66.00 setiap 25 kg (RM 56 harga lama) - naik RM 10! Manakala harga tepung "Diamond" naik kepada RM 60.00 setiap 25 kg (RM 49 harga lama)- Naik RM 11.00.

Mengikut beberapa peniaga bakeri bumiputera, kenaikan ketara ini adalah kerana kenaikan harga pengilang yang semuanya bukan bumiputera. Kenaikan ini hampir 0.40 sen sekilogram dan betul-betul menyusahkan peniaga. Dikatakan sebelum Disember 2006 - harga tepung roti cuma RM 35.00 setiap 25 kg sahaja.

Walaupun kerajaan telah menyatakan bahawa harga tepung tidak naik, saya berpendapat itu mungkin tepung gandum untuk membuat roti canai. Walaupun begitu dah ada kedai mamak dah naikkan harga roti canai dari RM 0.70 sekeping ke RM 0.90 sekeping.

Harga tepung roti pula dijangka akan naik lagi. Sekiranya terus naik, bukan usahawan bakeri sahaja akan terjejas, malah harga roti sandwich di dalam pasaran yang dikeluarkan oleh kilang-kilang roti gergasi juga akan meningkat.

Cadangan untuk meletakkan harga tepung roti sebagai barang kawalan patut dilaksanakan kerana ia juga melibatkan pengguna seperti kita. Sekiranya harga minyak naik, tidak tahulah apa yang akan berlaku kepada harga tepung roti... yang pastinya ia tak akan menurun.

Wallahu A'lam.

3 comments:

Anonymous said...

Salam Dr,

Macam mana bisness org rumah sekarang ? Saya pun suka kat baking ni, tengah belajar lagi. Kirim salam kat wife,and wish her good luck. Thanks.

Unknown said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Nude Lady's Hot Photo, Nude Boobs And Open Pussy

Sexy Actress, Model (Bollywood, Hollywood)

Kisah Sukses said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

Related Posts with Thumbnails